5 pravidiel pri nakličovaní

Ja osobne si pamätám na školské časy, keď sme za domácu úlohu dostali na vate vypestovať žeruchu. Bolo treba vatu so semienkami udržiavať vlhkú, ale nie premočenú, aby nevznikali plesne a v žiadnom prípade nemohla úplne uschnúť.

Nakličovanie semien je zábava a môžete ho robiť s deťmi, o to viac im potom tento ich výtvor bude chutiť.

Čo sa v klíčkoch skrýva?

Semienko v sebe ukrýva veľký potenciál, práve vzhľadom na skutočnosť, že sa z neho vyvinie celá rastlina. Klíčky sú plné enzýmov, vitamínov a bielkovín. Samozrejme tieto prospešné látky sú u každej plodiny odlišné, avšak vo všeobecnosti vieme o nich povedať, že koncentrácia týchto živín, enzýmov a prospešných látok je veľmi vysoká oproti samotnému plodu či inej časti rastliny.

Čo je ale asi najdôležitejšie, je schopnosť tela vstrebávať tieto živiny a je všeobecne známe, že starší ľudia, alebo ľudia s horším metabolizmom, či chorí, majú toto vstrebávanie zhoršené. Klíčky sú preto ideálne pre všetkých, lebo tieto ich prospešné látky sú ľahko vstrebateľné i pre chorých či starších.

Najvhodnejšie je konzumovať klíčky čerstvé, lebo obsahujú vysoké množstvo kyseliny askorbovej, teda vitamínu C a ten je citlivý na teplo a oxidáciu – teda kontakt s kovovými predmetmi.

Klíčenie nie je vôbec veda, treba len dodržať základné pravidlá pri klíčení.

  • Výber semienok na klíčenie

Vyberáme semienka, ktoré neboli chemicky ošetrené. V obchodoch so zdravou výživou takéto semienka určite dostanete kúpiť.

Poprezerajte ich, či sú zdravé a ak sa medzi nimi nájdu čierne resp na prvý pohľad iné ako ostatné, tie nevyklíčia, tak ich môžete odstrániť.

  • Namáčanie semienok

Ja namáčam semienka cca 8-12 hodín, čiže v podstate cez noc.

  • Počas klíčenia

V procese klíčenia, nesmú byť semienka ponorené vo vode a musia dýchať.

  • Podmienky klíčenia

Klíčime v izbovej teplote

  • Starostlivosť o klíčky počas klíčenia

2 krát za deň treba klíčky prepláchnuť a zliať všetku vodu. Tu je veľmi užitočné náradie, určené práve na nakličovanie. Ak však nemáte takýto originálny kúsok kuchynského vybavenia doma, môžete si ho sami vyrobiť a Vaše klíčky budú vyzerať po pár dňoch takto:

Postup nakličovania

  1. deň : Večer namočíme semienka (3 polievkové lyžice – cca 1/4 pohára) a necháme ich namočené cez noc.
  2. deň : Ráno scedíme semienka a prevrátime nakličovací pohárik hore dnom, aby vytiekla všetka voda. V ten istý deň večer prepláchneme a znova otočíme hore dnom.
  3. deň: Ráno prepláchneme a prevrátime pohárik hore dnom a to isté zopakujeme večer.
  4. deň: Ráno prepláchneme a prevrátime pohárik hore dnom a to isté zopakujeme večer.

TIP: Vodu, ktorú z klíčkov vylievate nevyhadzujte, môžete ňou poliať kvety.

Tento postup opakujeme pokým nemáme dostatočne vyklíčené semienka. Vidíme to i na objeme pohára, ktorý sa postupne plní.

Klíčiť môžete v podstate všetky semienka. Nám chutia veľmi mungo klíčky ale aj šošovica či cícer. Reďkovka, ďatelinka, cvikla či horčica sú menšie semienka a tiež majú svoje čaro. Klíčky pšenice sú veeeľmi šťavnaté a výborné, preto experimentujte a zistite, ktoré chutia najviac Vám. Po tie naše si radi chodíme do obchodíku Dobromysel v Nitre, kde majú veľký výber všetkého na čo si spomeniete a vždy Vám radi a milo poradia.

Klíčky môžete jesť len tak, namiesto orieškov, alebo v šaláte, smoothie či prihodené v polievke ktorá sa už dovarila. Budú v nej pekne chrumkať a nevyvaria sa z nich všetky prospešné látky. Ja ich pridávam i do mäsa na japonský spôsob alebo do Ramenu, ktorý máme tak radi.

Vidíme sa na FACEBOOKU či INSTAGRAME. Teším sa na Vás a Vaše klíčky. Pridajte sa k nám do skupiny a majte k dispozícii každý návod, ktorý pribudne.

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov