Ja osobne si pamätám na školské časy, keď sme za domácu úlohu dostali na vate vypestovať žeruchu. Bolo treba vatu so semienkami udržiavať vlhkú, ale nie premočenú, aby nevznikali plesne a v žiadnom prípade nemohla úplne uschnúť.
Nakličovanie semien je zábava a môžete ho robiť s deťmi, o to viac im potom tento ich výtvor bude chutiť.
Semienko v sebe ukrýva veľký potenciál, práve vzhľadom na skutočnosť, že sa z neho vyvinie celá rastlina. Klíčky sú plné enzýmov, vitamínov a bielkovín. Samozrejme tieto prospešné látky sú u každej plodiny odlišné, avšak vo všeobecnosti vieme o nich povedať, že koncentrácia týchto živín, enzýmov a prospešných látok je veľmi vysoká oproti samotnému plodu či inej časti rastliny.
Čo je ale asi najdôležitejšie, je schopnosť tela vstrebávať tieto živiny a je všeobecne známe, že starší ľudia, alebo ľudia s horším metabolizmom, či chorí, majú toto vstrebávanie zhoršené. Klíčky sú preto ideálne pre všetkých, lebo tieto ich prospešné látky sú ľahko vstrebateľné i pre chorých či starších.
Najvhodnejšie je konzumovať klíčky čerstvé, lebo obsahujú vysoké množstvo kyseliny askorbovej, teda vitamínu C a ten je citlivý na teplo a oxidáciu – teda kontakt s kovovými predmetmi.
Klíčenie nie je vôbec veda, treba len dodržať základné pravidlá pri klíčení.
Vyberáme semienka, ktoré neboli chemicky ošetrené. V obchodoch so zdravou výživou takéto semienka určite dostanete kúpiť.
Poprezerajte ich, či sú zdravé a ak sa medzi nimi nájdu čierne resp na prvý pohľad iné ako ostatné, tie nevyklíčia, tak ich môžete odstrániť.
Ja namáčam semienka cca 8-12 hodín, čiže v podstate cez noc.
V procese klíčenia, nesmú byť semienka ponorené vo vode a musia dýchať.
Klíčime v izbovej teplote
2 krát za deň treba klíčky prepláchnuť a zliať všetku vodu. Tu je veľmi užitočné náradie, určené práve na nakličovanie. Ak však nemáte takýto originálny kúsok kuchynského vybavenia doma, môžete si ho sami vyrobiť a Vaše klíčky budú vyzerať po pár dňoch takto:
TIP: Vodu, ktorú z klíčkov vylievate nevyhadzujte, môžete ňou poliať kvety.
Tento postup opakujeme pokým nemáme dostatočne vyklíčené semienka. Vidíme to i na objeme pohára, ktorý sa postupne plní.
Klíčiť môžete v podstate všetky semienka. Nám chutia veľmi mungo klíčky ale aj šošovica či cícer. Reďkovka, ďatelinka, cvikla či horčica sú menšie semienka a tiež majú svoje čaro. Klíčky pšenice sú veeeľmi šťavnaté a výborné, preto experimentujte a zistite, ktoré chutia najviac Vám. Po tie naše si radi chodíme do obchodíku Dobromysel v Nitre, kde majú veľký výber všetkého na čo si spomeniete a vždy Vám radi a milo poradia.
Klíčky môžete jesť len tak, namiesto orieškov, alebo v šaláte, smoothie či prihodené v polievke ktorá sa už dovarila. Budú v nej pekne chrumkať a nevyvaria sa z nich všetky prospešné látky. Ja ich pridávam i do mäsa na japonský spôsob alebo do Ramenu, ktorý máme tak radi.
Vidíme sa na FACEBOOKU či INSTAGRAME. Teším sa na Vás a Vaše klíčky. Pridajte sa k nám do skupiny a majte k dispozícii každý návod, ktorý pribudne.