Bazový sirup – foto návod

Baza čierna je ker, ktorý rastie takmer v každom kúte Slovenska. Dorastá niekedy až do výšky 8 metrov. V takej výške sa ale ťažko oberá. 🙂 Ja mám svoje miesta, na ktoré chodím každý rok bazu zbierať. Je to liečivá rastlina a jej kvety sa okrem sirupu využívajú sušené na čaj. Je výborný pri prechladnutí.

Pravidlá zberu kvetov

  • Zbierajte za slnečného počasia a nie po daždi. Potrebujeme všetok peľ, ktorý je na kvietku. Dážď by ho mohol zmyť. Ak ste alergici, poproste susedu 🙂
Potrebujeme len tie krásne rozkvitnuté kvietky. Nechajte niečo aj na neskôr. Možno sa Vám výroba sirupu zapáči natoľko, že ho budete chcieť spraviť viac. Ak necháte na kríku niektoré kvety, neskôr sa zmenia na plody bazy čiernej – čierne bobulky. Z tých sa dá tiež spraviť sirup alebo džem.
  • Zbierajte do papierového vrecka alebo do košíka, kde môžu kvietky dýchať a nesparia sa.
  • Dajte pozor na vošky, ktoré rady bazu. Neprineste si ich do kuchyne. Ja už pri oberaní selektujem tie, kde su chrobáčiky. Také domov neberiem.

Ingrediencie

Na výrobu cca 15 l bazového sirupu budete potrebovať:

  • bazové kvety  cca 150 ks
  • prevarenú vychladenú vodu 10l
  • 1kg citrónov alebo 100g kyseliny citrónovej (môže byť aj to aj to v pomere aký vám chutí )
  • cukor 10 kg

Bazové kvety neumývajte, vložte cca 150 ks do 10l vychladnutej prevarenej vody. Môžete dať aj viac, chuť bazy bude intenzívnejšia. Ja mám vyskúšaných 150 – tak nám chutí najviac. Odporúčam odtrhnúť hrubé stonky, nakoľko zo skúsenosti viem, že Vám vypijú časť vody a zo stonky ju nevyžmýkate.

Poriadne kvietky zatlačte do vody, pridajte citróny, ktoré ste zbavili kôry, prípadne kyselinu citrónovú cca 40g. Nebojte ide tam dosť cukru, ten to vyváži. Takto nechajte 24 hodín odstáť na chladnom mieste.

Po 24 hodinách preceďte cez husté sitko a následne ešte cez  gázu či utierku. Ja na to používam bavlnenú plienku, ktorú som si odložila. Nebola používaná na to na čo myslíte 🙂 Poriadne vytlačte všetku šťavu, o tú nám predsa ide.

Použité kvietky šup do kompostu a hrniec so šťavou na sporák. Ja používam veľký 15 l hrniec. Máme síce len 10 l šťavy, ale keď pridáte  cukor hladina  i objem stúpne.

Pridajte 10 kg cukru. Môžete použiť biely alebo trstinový. Ja som dokonca raz skúšala stéviu. Dobré sú všetky, ale ak chcete mať na jazyku presne takú chuť, ako keď Vám sirupovú vodu spravila Vaša babka, dajte biely cukor. Vrátite sa do detstva a zaspomínate si trošku. Keď dáte trstinový, tak sa Vám sirup sfarbí do tmava, čo vôbec nevadí, len vzhľadom nebude pripomínať klasický bazový a chuťou bude viac exotický.

Nechajte poriadne cukor roztopiť. Potom pridajte zbytok kyseliny citrónovej. Ja varím bazový sirup ako mlsku, nie ako liek a preto ho nechám prevrieť a taký horúci ho plním do fliaš. Už nesterilizujem keďže ho nalievam horúci. Poháre otočím hore dnom a prikryjem dekou. Nechám takto pomaly vychladnúť.

            

Dôležité je liať sirup do vyvarených fliaš, aby v nich neboli zvyšky niečoho iného, tak by sa Vám sirup pokazil. Pred použitím je dobré tiež vyvariť viečka. Vedia spraviť  šarapatu, keď sú staré alebo zle umyté. Priložila som foto viečka, ktoré ja už nepoužívam. Je hrdzavé a tesnenie už je zodrané.  Nebuďte lakomý na nové viečka. Stoja menej ako 15l  pokazeného sirupu, nehovoriac o všetkej tej Vašej práci.

Ak nemáte fľaše, do ktorých by ste si sirup naliali, kľudne použite zavárací pohár a keď naň dôjde rad, môžete si ho preliať do sirupovej fľaše, s ktorou sa lepšie manipuluje a dajte do chladničky. Keďže ja nepoužívam chemické konzervanty ( to by som mohla ist rovno do obchodu kúpiť a mám to bez roboty) po otvorení máme sirup v chladničke.Zatvorený vydrží minimálne rok. Samozrejme ako ho skôr nevypijete.

Najlepšie chutí vychladený bublinkový s lístkami mäty a krúžkom citrónu. Ak však  máte chuť na niečo viac „party“, otvorte sekt a zmiešajte ho 1:1 s bazovou perlivou vodou a ozdobte mätou a citrónom.

Medovka je na rade ako druhá. Postup je ten istý. Keď mi vykvitne levanduľa pustím sa i do levanduľového sirupu.


Napísala som i recept na výrobu levanduľového sirupu. Pozrite SEM >>>

E-Book zdarma pre Vás TU

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov