Bylinková soľ

Máte v záhrade bylinky a niektoré z nich sú Vaši favoriti, či už chuťou, vôňou, alebo univerzálnosťou v použití? Vyrobte si z nich bylinkovú soľ a dochucujte ňou po celý rok, i keď zrovna za oknom pozeráte na snehuliaka.

Ja mám veľmi rada ligurčekovú či oreganovú soľ. Používam ju do polievok ale i do mäsa na šťave či na pečené zemiaky alebo zeleninu, či na pizzu.

Ligurček – magi alebo ak chcete vegeta

Má veľa mien a veľa spôsobov použitia. Jeho pestovanie nie je zložité a je to trvalka, ktorá keď jej nájdete vhodné miesto dokáže dorásť až do výšky takmer jeden a pol metra, nikedy i viac.

  • Zlepšuje trávenie,
  • má detoxikačné účinky na organizmus,
  • uvoľňuje hlieny,
  • má pozitívny vplyv na dýchacie cesty,
  • má močopudné účinky a teda prospieva močovému ústrojenstvu,
  • stimuluje krvný obeh,
  • podporuje srdce,
  • pomáha rozpúšťať žlčové kamene a stimuluje tvorbu žlče.

TIP: Tak ako pre ostatné bylinky tak i pre túto platí staré známe – všetko s mierou. Môžete piť čaj z ligurčeka avšak nie dlhodobo, lebo potom i pre zdravého človeka môže mať nepriaznivé účinky na močové ústrojenstvo.

Oregáno – Dobrá mysel – Pamajorán

Bylinka mnohých účinkov na náš organizmus a ešte aj tak krásne vonia a chutí. Už naši predkovia ho používali nie len v kuchyni ale aj pri nervozite či na liečbu migrén.

  • Podporuje trávenie,
  • účinkuje proti plesniam,
  • pozitívne pôsobí na dýchacie cesty,
  • ničí baktérie a vírusy,
  • zlepšuje vykašliavanie,
  • pomáha proti nespavosti,
  • pozitívne pôsobí na nervovú sústavu.

Na výrobu bylinkovej soli budeme potrebovať

  • 200ml hrubozrnnej soli
  • 800ml bylinky

Nafotený mám postup s oregánom a preto som pridala i popis tejto bylinky. V zásade platí, že je jedno akú bylinku vyberiete, postup je vždy rovnaký.

Ak chcete iné množstvo tak platí pravidlo, že soli dávame 4krát menej ako bylinky. Meriame ale objem a nie váhu. Takže do odmerky poukladajte bylinkové listy tak, aby siahali po značku 800ml.

Potom listy vyberte na dosku na krájanie a v tej istej odmerke odmerajte 200ml hrubozrnnej soli.

Soľ vysypte na bylinku a nožom sekajte tak, aby sa obe ingrediencie čo najviac premiešali. Môžete použiť i kuchynského robota, budete to mať rýchlejšie.

Potom, čo sa obe zložky prepojili, je nutné rozprestrieť ich na plech a nechať presušiť. Po pár dňoch, keď už je bylinka usušená, nasypte zmes do uzatvárateľnej nádoby, poznačte si čo ste si vyrobili a môžete používať.

Teraz keď viete pomer, tak môžete použiť akúkoľvek Vami obľúbenú bylinku a vyrobiť si takýchto solí viacero. O bylinkách píšem i v tomto článku TU>>>

Ak chcete vedieť ako vyrobiť z byliniek tinktúru, pozrite TU>>>

Vidíme sa na Facebooku či Instagrame, teším sa na Vás….

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov