Bylinkové maslo

Grilujete v lete? A možno ste už tento rok začali, počasie grilovaniu už praje. My to prvé už máme za sebou 🙂

Tak ako vo všetkom, tak i pri grilovaní mám rada jednoduchosť a práve naopak ťažké marinády mi veľa nehovoria. Mám rada chuť mäsa, ale vždy na záver mu dodám šmrnc práve bylinkovým maslom. Nezhorí Vám na grile a vyzerá to naozaj úžasne, keď po práve vytiahnutom steaku či grilovanej zelenine, steká maslo a rozvoniavajú bylinky, ktorých aróma sa uvoľňuje teplom z grilovaného pokrmu.

Je to jednoduché, budete potrebovať len maslo, soľ a bylinky.

  • 250g masla
  • 1/2 čajovej lyžičky soli (alebo podľa chuti)
  • hrsť byliniek ( ja som dala pažítku a petržlenovú vňať)
  • papier na pečenie

TIP : Bylinky zbierajte na obed, kedy svieti slnko a ich aromatické látky sú najintenzívnejšie a ich sila je najväčšia.

Tento recept je jednoduchý a prispôsobiteľný podľa preferencií chuti každého z Vás. Môžete si vyrobiť viacero druhov masiel i podľa druhov mäsa, či zeleniny, ktorú plánujete grilovať. Môžete tiež voliť množstvo byliniek v masle, ak preferujete intenzívnejšie chute.

K rybám sa hodí tymián, rozmarín alebo estragon a lososa bez kôpru si neviem celkom predstaviť 🙂

K hydine sa hodí majorán, tymián, medvedí cesnak i petržlenová vňať.

Hovädzie je potešené bylinkami ako oregáno, rozmarín,tymián či medvedí cesnak.

Bravčové najčastejšie pripravujeme s bilinkovým maslom, kde máme kombináciu cesnaku a majoránu alebo rozmarínu.

K zelenine skúste kombináciu bylín ako napríklad nami overenú – petržlenovú vňať, cesnak a pažítku. Alebo použite tymián s cesnakom a zelenina dostane nádych dovolenky.

V každom prípade ak niektorú z bylín pre je arómu či chuť nemusíte, tak môžete použiť ktorúkoľvek obľúbenú bylinku. Vyššie spomenuté sú len moje obľúbené kombinácie a nikde nie je napísané, že k hovädziemu nemôžete dať bylinku vhodnú na rybku. Treba len skúšať čo Vám chutí najviac. Niečo o bylinkách píšem i TU>>>, alebo ak preferujete pesto, ktoré tiež plní výbornú úlohu pri grilovaní, tak si prečítajte recepty s medvedím cesnakom TU>>>

POSTUP

Maslo nechajte povoliť na kuchynskej linke aby zmäklo a dalo sa s ním dobre pracovať.

Nazbierajte bylinky, ktoré chcete použiť a nasekajte ich na jemno. Ja mám v tomto recepte pažítku a petržlenovú vňať.

Bylinky pridajte do masla a prihoďte soľ.

Všetko spolu premiešajte a premistnite na papier na pečeenie, kde vytvarujete jeho tvar.

Snažte sa vytvoriť salónku 🙂 Jednu stranu krúťte dopredu a druhou rukou krúťte opačne. Môžete i zaviazať, ale nie je to nutné, ono v chladničke rýchlo stuhne a bude držať pekne tvar.

Vložte do chladničky a keď stuhne máte hotovo. Potom už len pozvať priateľov na ten najlepší steak v meste. Dobrú chuť!

Veľmi nám maslo chutí na hriankach a pri grilovačke je práve toto jedlo ako tzv „meze“ – niečo pod zub, kým sa pripraví hlavné jedlo. Keď na hrianku s takýmto maslom hodíte nasekanú rajčinu tak už od Vás návšteva nebude chcieť odísť a ak aj odíde, vždy sa bude tešiť na tú ďalšiu grilovačku u Vás.

Ak Vás práve teraz napadlo, že v prípade varianty s rajčinou si pripravíte bazalkové maslo, tak to je presne to, čo Vašu hrianku a chuťové poháriky poteší.

Skúšajte rôzne variácie a ak dostanete chuť na niečo sladké, tak neváhajte a do masla pridajte škoricu, vanilkový cukor a mätu či medovku a šup s ním na palacinku. Ak nepridáte cukor, tak na záver polejte palacinky javorovým sirupom a pokvapkajte citrónom. HOTOVO idem si urobiť palacinky priatelia 😀

Ak sa Vám recept páčil, pozrite i iné, ktoré mám na blogu alebo sa nechajte inšpirovať niektorým z mojich E-bookov zdarma.

Spoločne sa môžeme vidieť i na FB v skupine Návody, postupy, recepty a rady, nie len do záhrady, kde si navzájom radíme a pomáhame v pestovaní či iných aktivitách okolo domu.

Sme tiež na Instagrame, kde nájdete veľa pekných okulahodiacich fotiek z mojej záhrady.

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov