Nedeľný vývar si bez mojej domácej vegety neviem ani predstaviť. Dodá polievke presne ten rozmer, ktorý polievka potrebuje. Je výrazná, plná chuti a perfekne dochutená. Práve teraz je čas zberu mrkvy či inej koreňovej zeleniny a preto si ju spolu pripravíme. Moja vegeta nie je taká prenikavo žltá akto tá z ocbchodu, ale neobsahuje žiadne Ečka ani iné nebezpečné látky. Ak chcete mať vegetu žltšiu, pridajte kurkumu.
Na výrobu domácej vegety budeme potrebovať :
Postup:
Koreňovú zeleninu, cibuľu i pór očistíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Môžete skúsiť mixovať, ale budete musieť nakrájať vopred na menšie kúsky aby si food procesor poradil. Ja mám osvedčený mäsový mlynček, vtedy sú kúsky zeleniny akurát.
Tu delím zeleninu na koreňovú a to ostatné ( teda pór, cibuľu a bylinky) vzniknú mi tak dve „farby“ – oranžová a zelená. Ide o to, že koreňová zelenina schne o niečo dlhšie ako bylinky a cibuľa s pórom, preto ich mám zvlášť.
Takto pomleté či nasekané suroviny rozložíme na plech vystlaný pečiacim papierom a dáme sušiť do rúry. Môžete samozrejme sušiť aj v sušičke. Ja takto vegetu suším vlastne postupne, vždy keď niečo dopečiem a vypnem rúru tak toto zostatkové teplo mi stačí na postupné sušenie zeleniny a neminiem veľa elektriny.
Keď máte zeleninu i bylinky poriadne usušené môžete pridať sušený cesnak, soľ, lahôdkové droždie alebo cukor. Pridávame v nasledovnom pomere:
1:1 sušená zmes zeleniny : soľ ( teda toľko, koľko máte zeleniny v sušenom stave, toľko soli pridáte) Ja si robím vegetu aj bez soli aj so soľou.
Do množstva zeleniny podľa tohto receptu pridávam pol balíka lahôdkového droždia. Prikladám aj foto, toho, ktoré používam. Balenie má 150g. Ja cukor nepridávam. Ten plní rovnakú úlohu ako droždie a to zvýraznenie chuti. Rozdiel v týchto dvoch ingredienciách je ale markantný vo výživovej hodnote. Ak nemáte lahôdkové droždie a chcete pridať cukor tak ho dajte 10% z celkového množstva sušenej zmesi. Ak máte zmes 500g tak pridáte 50g práškového cukru.
Lahôdkové droždie je čarovná ingrediencia. Poznáte ju? Ja ho pridávam do nátierok, do vegety, omáčok, šalátov v podstate všade tam, kde chcete zvýrazniť chuť a zvýšiť biologickú hodnotu jedla. Toto droždie obsahuje veľké množstvo vitamínov skupiny B, veľmi kvalitné bielkoviny, minerálne látky, stopové prvky, nukleotidy, voľné aminokyseliny.
Hotovú vegetu skladujeme v uzavretej nádobe v suchu.
Ešte jeden malý tip na záver. Vždy keď robím vegetu so soľou ešte celú zmes presuším, môže sa stať, že soľ vytiahne vodu z nie dokonale dosušenej zeleniny a budete mať vlhkú vegetu. Nie ej to problém, lebo soľ konzervuje ale na pohľad príťažlivejšia je sypká vegeta.
Ak nemáte veľmi čas a chuť robiť vegetu tak odporúčam aspoň bylinkovú soľ, ktorú viete spraviť z množstva bylín a príprava je jednoduchá pozrite sa sem ako ju pripraviť.