Domáci chlieb

Neni treba povedať nič viac. Stačí slovo chlieb. U nás chlieb nejedávame veľmi často, ale o to viac si ho vychutnáme práve vtedy, keď je domáci. Napísala a nafotila som pre Vás ten náš recept, ktorý sa u nás dedí a keď rozvoniava kuchyňou vždy si spomeniem na tie chvíle u babky, ktorá vedela upiecť ten najlepší chlieb na svete. Našťastie ma ho naučila piecť a ja tradíciu odovzdám ďalej ak sa podarí 🙂

Vôňa domova je pre nás synonymom príjemnej vône chleba, čerstvo vytiahnutého z rúry. Verím, že i vy máte tie svoje synonymá pohody a ak by ste mali chuť sa o ne podeliť, radi Vás uvidíme u nás na FB, kde si radíme navzájom. POZRITE SA K NÁM>>>

Na domáci zemiakový chlieb budete potrebovať :

  • 1kg polohrubej múky
  • 500ml vlažnej vody
  • 1pl soli
  • 1pl rasce
  • 3pl oleja
  • 1 kocku droždia ( môže byť aj sušené)
  • 3 malé zemiaky ( uvarené a nastrúhané)

Postup

Do veľkej misy nasypeme múku a urobíme v nej v strede jamku. Do jamky dáme droždie a zalejeme ho 100ml vody ( nemusíte presne, ide o to zarobiť kvások a zistiť, či použité kvasnice spravia to čo od nich potrebujeme) Prihoďte štipku cukru aby sa kvások pekne naštartoval.

Počkáme pár minút a keď vidíme ako sa kvások zobudil ( na povrchu tekutiny zbadáte bublinky) pridáme rascu prípadne môžete pridať aj chlebové korenie. Postupne pridáme i olej a nastrúhané zemiaky. Soľ dávame až nakoniec, lebo soľ zabraňuje kvaseniu, tak ju nedajte rovno na kvasnice. Zväčša si s ňou kvasnice poradia, väčší problém by mohol nastať pri chlebíku kváskovom. Tam soľ dávam ešte oveľa neskôr.

Takto vyzerá kvások, ktorý sa zobudil 🙂

Keď máme všetky ingrediencie v jednej mise, potrebujeme cesto poriadne vymiesiť.

I na túto činnosť mám spomienky a vidím babku ako drží misu celou pažou a druhou rukou ide cestu naproti. Vždy mi vravievala : „Mies až pokým nezbadáš bublinky. “ Dnes to za mna robí robot, ale vždy si rada s cestom i napriek tomu popracujem na pracovnej doske a bublinky prídu 🙂

Vymiesené cesto dajte do misy na teplé miesto a prikryte ho utierkou. Počkajte kým cesto nakysne a vyklopte ho na pracovnú dosku. Chlebík potrebuje premiesiť, respektíve poprekladať, aby bol pekného tvaru. Po prekladaní ho odložte ešte na chvíľu cca 15 min dokysnúť.

Ja pečiem na špeciálnom pekáči na chlieb. Ide o to, že idete piecť veľký chlieb z 1kg múky a preto malé formy na chlieb vynechajte, alebo rozdelte cesto na dve časti a budete mať bochníky dva.

TIP pre Vás – do vyhriatej rúry vždy vkladám prázdny pekáč aby sa poriadne vyhrial a po 5 minútach vo vyhriatej rúre ho vyberiem, rýchlo pomúčim a vyklopím naň môj chlieb. Teplota Vám zabezpečí to, že sa chlebík nepripečie k forme. Len sa nepopáľte.

Mám veľmi rada chlieb, ktorý je ozdobený. pomáha to i chlebu sa nadýchnuť a on sa vám v rúre takpovediac neroztrhne. Vezmite ostrý nôž a napíšte niečo na chleba. Ak nemáte taký ostrý nôž skúste žiletku.

Chlieb vždy pohladkám a poviem mu aby sa pekne upiekol. V podstate sa s ním rozprávam celú dobu, čo ho pečiem a nie, nie som šibnutá ani nič podobné, ale aj moja babka to robila. Je to niečo ako môj prejav úcty voči chlebu ako takému.

Chlieb vložíme do rúry vyhriatej na 240 stupňov a pečieme 40 minút, potom rúru otvoríme a chlieb ponatierame osolenou vodou, aby mala kôrka geniálnu chuť. Mňam.

Teplotu znížime na 180 stupňov a ešte dopekáme 20 -25 minút. Viac netreba. Chlebík vytiahneme a necháme ho vychladnúť na mriežke aby sa nesparil. Vydržte kým prvý raz zakrojíte, viem je to ťažké ale chlieb si z rúry potrebuje vydýchnuť.

Takto vyzerá ten môj. Láska na prvé počutie že? Dobrú chuť!

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov