Jablčný ocot je potravina, ktorú pozná hádam každý. Jej priaznivé účinky poznajú dámy, ktoré chcú schudnúť, ale i tí ktorí chcú využiť jeho mnohoraké pozitíva na náš organizmus.
Budete potrebovať :
2kg jabĺk
2l prevarenej a vychladnutej vody
veľký pohár, gázu a gumičku.
Postup:
Dajte si uvariť 2 litre vody a nechajte ich vychladnúť. Popri chladnutí vody si poriadne umyte jabĺčka, ktoré nastrúhate na širokom strúhadle spolu s jadrovníkmi i šupkami.
Tieto nastrúhané jabĺčka na vzduchu zhnednú a potom ich zalejte do veľkého pohára prevarenou vychladnutou vodou, tak aby boli ponorené.
Budú sa tlačiť nahor a to vôbec nevadí.
Zakryte pohár gázou a upevnite ju gumičkou.
Takto pripravené jablká odložte na kuchynskú linku a počkajte 2-3 týždne. Sem tam ich premiešajte. Na vrchu sa Vám postupne vytvorí želatínový povlak, ktorý je úplne prirodzeným javom.
Keď tekutina získa sladkokyslú octovú vôňu, scedíme ju a takto scedenú ju ešte necháme 3 až 4 týždne zrieť. I počas tejto doby fľašu necháme pokrytú gázou. Po 3- 4 týždňoch je ocot hotový a môžeme ho používať v kuchyni, či užívať ako liek.
Malý TIP na koniec – keď do octu namočíte Vaše obľúbené bylinky a pridáte strúčik ceesnaku, to bude ešte len zálievka na šalát. Vyskúšajte a dajte mi vedieť.
Ako inak ešte využiť bylinky sa dozviete v tomto článku. >>>