Domáci jablčný ocot

Jablčný ocot je potravina, ktorú pozná hádam každý. Jej priaznivé účinky poznajú dámy, ktoré chcú schudnúť, ale i tí ktorí chcú využiť jeho mnohoraké pozitíva na náš organizmus.

Jablčný ocot :

  • znižuje cholesterol
  • ničí plesne
  • pomáha pri chudnutí
  • zlepšuje trávenie
  • znižuje hladinu cukru v krvi
  • pozitívne ovplyvňuje krvný tlak
  • je výborný v kuchyni na dochutenie šalátov a všade tam, kde používate obyčajný ocot.

Ako správne užívať jablčný ocot

  • Nie je vhodné piť jablčný ocot ráno na lačný žalúdok.
  • Za deň by ste nemali vypiť resp skonzumovať viac ako 2 polievkové lyžice octu.  Ideálne je zriedený s vodou alebo formou závievky na šalát, či v kyslej polievke.
  • Ocot nepôsobí dobre na zubnú sklovinu, preto sa vyhnite priamemu kontaktu octu so zubami. Tu opäť platí, že najlepšie je ho piť zriedený.
  • V prípade že trpíte gastoparézou, ocot vôbec neužívajte,mohol by Vám viac ublížiť ako pomôcť.
  • Neužívajte ho ak sa Vám vyskytne akákoľvek alergická reakcia po jeho užití.

Výroba jablčného octu:

Budete potrebovať :

2kg jabĺk

2l prevarenej a vychladnutej vody

veľký pohár, gázu a gumičku.

Postup:

Dajte si uvariť 2 litre vody a nechajte ich vychladnúť. Popri chladnutí vody si poriadne umyte jabĺčka, ktoré nastrúhate na širokom strúhadle spolu s jadrovníkmi i šupkami.

Tieto nastrúhané jabĺčka na vzduchu zhnednú a potom ich zalejte do veľkého pohára prevarenou vychladnutou vodou, tak aby boli ponorené.

Budú sa tlačiť nahor a to vôbec nevadí.

Zakryte pohár gázou a upevnite ju gumičkou.

Takto pripravené jablká odložte na kuchynskú linku a počkajte 2-3 týždne. Sem tam ich premiešajte. Na vrchu sa Vám postupne vytvorí želatínový povlak, ktorý je úplne prirodzeným javom.

Keď tekutina získa sladkokyslú octovú vôňu, scedíme ju a takto scedenú ju ešte necháme 3 až 4 týždne zrieť. I počas tejto doby fľašu necháme pokrytú gázou. Po 3- 4 týždňoch je ocot hotový a môžeme ho používať v kuchyni, či užívať ako liek.

Malý TIP na koniec – keď do octu namočíte Vaše obľúbené bylinky a pridáte strúčik ceesnaku, to bude ešte len zálievka na šalát. Vyskúšajte a dajte mi vedieť.

Ako inak ešte využiť bylinky sa dozviete v tomto článku. >>>

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov