Kvasenú kapustu určite pozná každý z Vás. Jej účinky na naše zdravie sú naozaj veľké a presne také isté účinky má akákoľvej iná fermentovaná (kvasená) zelenina. Vôbec nemusíte nakladať 30kg zeleniny. Môžete si naložiť aj len 1 kg do pohára alebo do malého 5 litrového súdka.
Kvasenie alebo inak povedané fermentácie je azda najzdravší spôsob uchovávavnia potravín a to bez nutnosti pridania prídavných látok či bez potreby sterilizácie. Dalo by sa povedať, že zelenina všetko spraví sama a takpovediac sama seba “uprgadne“ ( zvýši svoju výživovú hodnotu). Asi najznámejším benefitom kvasenej zleniny je obsah probiotík a prebiotík, ktoré sú výborné pre správne fungovanie tráviacej sústavy.
Ja používam zmes rôznej zeleniny, podľa toho čo práve mám k dispozícii, alebo podľa toho, na akú zeleninu máme chuť. V podstate nás nikdy asi neomrzí kombinácia karfiolu, mrkvy a kapusty, ale kombinovať môžte rôzne z týchto druhov zeleniny:
Kapustu, Mrkvu, Karfiol, Cibuľu, Kaleráb, Reďkovky, Papriku, Cviklu, Kel, Paradajky, uhorky ale aj napríklad čínsku kapustu, ktorá je súčasťou slávneho pokrmu „Kimchi“ – chystám sa vyskúšať i prípravu Kimchi tak dám vedieť.
Vybranú zeleninu si poriadne umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Odvážime koľko zeleniny po nakrájaní máme a na 1kg zeleniny pridáme 20g soli. Poriadne premiešame. Ak chceme pridať kôpor, alebo iné prísady, tak teraz je správny čas.
Zeleninu postupne poriadne natlačíme do súdka, zaťažíme a žliabok zalejeme vodou. Ak by zelenina nepustila dosť šťavy, môžete ju doliať. Použite vychladnutú prevarenú vodu, do ktorej pridáte soľ. Na liter prevarenej vody dajte 1 zarovnanú pl soli. Ak sa Vám zdá zelenina už dosť slaná, keď ju ochutnáte, tak do vody už nepridávajte soľ.
Zelenina bude po pár dňoch vykvasená a môžete ju smelo jesť. Dobrú chuť a na zdravie!