Jesenná výsadba cesnaku a cibule.

Keď zasadíte cesnak a cibuľu na jeseň, budete mať radosť už na nasledujúcu skorú jar. Cesnak by ste mali sadiť čo najneskôr, keď je viac dní po sebe teplota cca 8 stupňov. Ja som tento rok sadila až v polovici novembra, lebo je vonku relatívne teplo. Zásadou je nesadiť do zamrznutej pôdy. Ak ho zasadíte príliš skoro môže sa začať tlačiť von a mohol by zamrznúť. Ešte stále stíhate 🙂 (15.11.2020)

Jesenná výsadba sa robí hlbšie ako tá jarná. Ja sadím cca 8 cm do hĺbky. Tu si dajte pozor, aby ste sadili správnym smerom do jamky. Teda aby časť cesnaku, z ktorého pôjdu korienky smerovala dolu, lebo cesnak by mal príliš veľa práce aby vyrástol a mohlo by to mať následok i na jeho kvalitu.

Saďte ho po jednotlivých strúčikoch 10 – 15 cm od seba v riadku a riadky navzájom do vzdialenosti cca 20cm. Mne sa osvedčila palica pravidelného priemeru, na ktorej si vyznačím 8 – 10 cm. Ide o to, že ak by ste chceli sadiť pomocou kolíka, tak sa môže stať, že cesnak dosadne na vzduchovú bublinu a neskôr zakorení, alebo sa mu to nepodarí vôbec.

Keď máte cesnak zatlačený v jamkách, treba ich poriadne zahrnúť a utlačiť. Hotovo. Teraz už len čakať na jar.

Cibuľu sadíme rovnako ako cesnak, len vzdialenosť medzi cibuľkami dávam menšiu. Tiež platí, že si treba dať pozor na správne otočnie cibulky.

Výpočet potreby množstva cesnaku na sadenie.

Viete koľko strúčikov budete potrebovať keď máte napríklad vyčlenených 5m2? Viete si to jednoducho vypočítať a to tak, že vydelíte plochu na ktorej budete sadiť sponom, v ktorom chcete cesnaky sadiť (20cm x 10cm)

Príklad : 5/ (0,20 x 0,10) = 250 ks. Takže ak máte 5m2 a chcete sadiť do sponu 20x10cm tak budete potrebovať 250ks cesnaku.

Na záver už len treba povedať, že úplne nevhodnou predpolodinou pre cesnak a cibulu je hrášok a tiež samotá cibuľa , cesnak či pažítka. Vyhnite sa týmto predplodinám a bude sa Vám pestovať jedna radosť.

Predplodina – je plodina, ktorá sa na danom stanovišti pestuje pred plodinou, ktorú chceme aktuálne pestovať.

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov