Levanduľový sirup

Levanduľa je jeden z mojich najobľúbenejších kvietkov. Jej vôňa mi každoročne pripomína nádhernú dovolenku vo Francúzskom Provence, kde sme zažili nie len tú pravú levanduľovú atmosféru pri kláštore Sénanque, ale aj naše chuťové poháriky si prišli na svoje. Navštívili sme mnoho reštaurácií kde sa spájal kľud, vôňa a chuť do nezabudnuteľného zážitku. Určite odporúčam každému, kto miluje jedlo a svojho partnera, lebo Francúzsko je láska.

Poďme ale k tomu sirupu.

Ingrediencie

Na výrobu cca 6 l levanduľového sirupu budete potrebovať:

  • levanduľové kvety  cca 120 ks
  • prevarenú vychladenú vodu 6l
  • 6 ks BIO citrónov alebo podľa chuti kyselinu citrónovú (môže byť aj to aj to v pomere aký vám chutí. Pridávajte postupne aby ste to neprehnali. My máme radšej sirup kyslejší.)
  • cukor 6 kg

Postup

Levanduľové kvety, vložte do vychladenej prevarenej vody. Môžete dať aj viac levandule ako je v recepte, chuť bude intenzívnejšia. Ja mám vyskúšaných 120 – tak nám chutí najviac. Ak pridáte viac môže byť horký. Odporúčam odtrhnúť stonky, nakoľko zo skúsenosti viem, že Vám vypijú časť vody a zo stonky ju nevyžmýkate.

Poriadne kvietky zatlačte do vody, pridajte citróny, ktoré ste zbavili kôry, prípadne kyselinu citrónovú. Ja kôru z citróna nedávam, lebo je horká. Niekto ju tam necháva ale ja to potom v sirupe cítim. Takto nechajte 24 hodín odstáť na chladnom mieste.

Po 24 hodinách preceďte cez husté sitko a následne ešte cez  gázu či utierku. Ja na to používam bavlnenú plienku, ktorú som si odložila. Nebola používaná na to, na čo myslíte. 🙂 Poriadne vytlačte všetku šťavu, o tú nám predsa ide.

 Použité kvietky šup do kompostu a hrniec so šťavou na sporák. Ja používam veľký 15 l hrniec. Máme síce len 6l šťavy, ale keď pridáte  cukor, hladina stúpne. Tak aby sa vám to do hrnca zmestilo 🙂

Pridajte cukor. Môžete použiť biely alebo trstinový. Ja som dokonca raz skúšala stéviu. Dobré sú všetky, ale ak chcete mať sirup krásne ružový dajte biely cukor. Keď dáte trstinový, tak sa Vám sirup sfarbí do tmava, čo vôbec nevadí. Robievam aj biely aj trstinový a keď darujem ten s bielym cukrom vždy to sprevádza jedno „wow to je farba“ 🙂

Nechajte poriadne cukor roztopiť. Ja varím resp zohrievam na teplotu 75 stupňov. Po dosiahnutí tejto teploty znížte sporák na minimum a ohrievajte max 5 min, aby ste nezničili všetky vitamíny a prospešné látky. Potom pridajte ešte podľa chuti kyselinu citrónovú . Nalejte do fliaš či pohárov a otočte hore dnom a prikryte dekou. Nechajte takto pomaly vychladnúť.

Dôležité je liať sirup do vyvarených fliaš, aby v nich neboli zvyšky niečoho iného, tak by sa vám sirup pokazil. Pred použitím je dobré tiež vyvariť viečka. Vedia spraviť  šarapatu, keď sú staré alebo zle umyté. Priložila som foto viečka, ktoré ja už nepoužívam. Je hrdzavé a tesnenie už je zodraté.  Nebuďte lakomí na nové viečka. Stoja menej ako 6l  pokazeného sirupu, nehovoriac o všetkej tej vašej práci.

Ak nemáte fľaše, do ktorých by ste si sirup naliali, kľudne použite zavárací pohár a keď naň dôjde rad, môžete si ho preliať do sirupovej fľaše, s ktorou sa lepšie manipuluje a dajte do chladničky. Keďže ja nepoužívam chemické konzervanty ( to by som mohla ísť rovno do obchodu kúpiť a mám to bez roboty) po otvorení máme sirup v chladničke. Zatvorený vydrží minimálne rok. Samozrejme ako ho skôr nevypijete.

Účinky levandule sú väčšine ľudí známe, najmä jej ukľudňujúce vlastnosti. Levanduľa je však vhodná i pri tráviacich ťažkostiach, či prechladnutí. Zlepšuje trávenie, dezinfikuje a potláča bolesť hlavy a stres.

Viac o levanduli som napísala v herbári TU >>>

Sirup najlepšie chutí vychladený bublinkový s lístkami medovky a krúžkom citrónu či jahodou. Ak však  máte chuť na niečo viac „party“, otvorte ružové víno a zmiešajte ho 1:1 s levanduľovou perlivou vodou a ozdobte medovkou a jahodou.

Na zdravie!

Ak máte radi aj bazový sirup, pipravte si ho podľa tohto receptu TU >>>

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov