Môj príbeh
Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním úrody, aby ste ju využili na maximum.

Volám sa Soňa Berkes, mám muža, s ktorým máme jedného synčeka. Je teda pre nás veľmi dôležité ako žijeme, ako sa stravujeme a ako sa k sebe navzájom správame, aby sme dali ten najlepší príklad nášmu synčekovi.
Tu je môj príbeh o tom, ako sa zrodil nový nadšený záhradkár, ktorý nepoužíva chémiu.
Ten pocit keď si vypestujem vlastnú zdravú zeleninu bez chemikálií a môžem ju zjesť ba dokonca ju dať s čistým svedomím i môjmu 4 ročnému synčekovi je úžasný. Chuť zeleniny a ovocia je presne taká ako keď som bola malé dievčatko na dedine u babky a behala som medzi kríkmi s egrešmi a ríbezľami. Rajčina voňala a chutila tak dobre že som ju jedla ako jablko. Všetky tieto obrazy sa mi vyjavili pri prvom úspechu môjho záhradkárčenia.
Vždy to tak ale nebolo. Bolo obdobie keď mi nechcela vyrásť ani žerucha na navlhčenej vate, a to vraveli, že žeruchu vypestuje aj malé dieťa. No nebolo to tak. Pamätám si, ako som si nakúpila semienka, výsevný substrát , dokonca mini parenisko a co? No nič. Buď nevyrástlo vôbec nič, alebo vyrástlo a do týždňa vyschlo splesnelo alebo ako som sa dozvedela až po pátraní a študovaní , prišlo k padaniu klíčiacich rastlín, na základe napadnutia rastlinky "zlými" hubami.
Bola som na tom tak, že som mala chuť sa na všetko vykašlať a skočiť do obchodu si kúpiť zeleninu tam. Našťastie aj napriek tomu som pokračovala v mojej ceste za zdravou zeleninou a ovocím. Keď som si predstavila ako veľkopestovatelia potrebujú vysoké úrody všetkého, aby nasýtili trh veľkopredajní a supermarketov,ako polievajú všetku zeleninu a ovocie chemickým koktailom aby rýchlo rástla, bola krásna na pohľad a aby dlho vydržala stáť v regáloch obchodov, povedala som si, že je čas! Zháňala som informácie na internete, v knihách i časopisoch a zistila som že začínajúci záhradkár -nadšenec narazí na nedostatok komplexných informácií . Pojmy a slovné spojenia, ktoré sa bežne na webe objavovali mi nič nehovorili. netušila som čo sú to dva pravé listy.
Nové odborné termíny?
Nevedela som čo znamená slovo pikírovať alebo jednotiť, aký je rozdiel medzi sadenicou a sadením 😀 Vedela som ale, že chcem jesť zdravú zeleninu i ovocie a viesť k zdravému štýlu života i môjho syna. A potom sa to podarilo, zozbierala som všetky dôležité informácie z internetu, kníh ale i od skúsených pestovateľov a všetky som ich dala na jedno miesto.
Začala som s pestovaním znovu a vyšlo to, teda vyrástlo to 🙂 Bola som a aj som taká nadšená, že som sa rozhodla s vami zdielať všetky moje získané informácie a hlavne skúsenosti, lebo si myslím, že presne tak ako ja pred rokmi sa nájdu ľudia, ktorí riešia ten istý problém ako som riešila ja a sú stratení vo svete pojmov záhradkárčenia.
Dnes si už dokážem vypestovať zeleninu bez chemikálií, dávam základ môjmu synovi, ktorý sa v záhrade pohybuje ako rybka vo vode a s chuťou zobká všetky druhy zeleniny a ovocia, ktoré pomohol vypestovať. Tá radosť v očiach a výkrik na celú ulicu, keď sa spod zeme snaži dostať prvá jarná cibuľka alebo reďkovka mi dávajú veľký pocit zadosťučinenia a poháňajú ma ďalej v mojom spôsobe pestovania zeleniny a ovocia. Nehovoriac o tom, že to čo si deti sami vypestujú, si aj pekne zjedia.
Vy už nemusíte tápať, ako na to, hľadať čiastkové informácie a spájať ich v ucelený koncept. Ja som tento kus cesty prešla za Vás a veľmi rada sa s Vami o ne podelím v mojom ebooku
Kontakt
Ak by ste mali akékoľvek otázky som tu pre vás