Orechové maslá

Keď človeka prepadne neprekonateľná chuť na niečo sladké a už je naozaj veľa hodín, tak práve toto maslo môže byť preňho záchrana. Jasné, že orechové maslo nenahradí ten najobľubenejší keks na Slovensku, ale z časti zaženie túžbu po sladkom v neprístojných hodinách 😀

Ja mám veľmi rada kešu orechy a pistácie, maslo z nich je úžasné. Ďalším v poradí je mandľové maslo, ktoré po pridaní štipky škorice naberie na chuti. A keďže máme na záhrade mandľu tak dnešná voľba bola jasná. Len to lúskanie zaberie chvíľu času. 🙂

Príprava takéhoto masla nie je komplikovaná, avšak je naozaj nutné mať doma výkonný mixér. Ja mám ten môj už viac ako 12 rokov a som s ním vo všetkých ohľadoch spokojná.

Trik pri maslách je rozvinúť vôňu a chuť orechov a to sa nám podarí pri ich opekaní v rúre. Teplom sa navyše uvoľnia oleje a mixér bude mať o kúsok ľahšiu prácu.

Budeme potrebovať:

500g orechov ( v mojom prípade mandlí )

1 kl škorice

1/2 kl sušenej vanilky alebo jeden lusk

Postup :

na plech vystlaný pečiacim papierom rovnomerne rozprestrieme mandle a dáme do rúry piecť na 165 stupňov po dobu 10 – 15 minút pokým sa nezačnú lesknúť a jemne hnednúť.

Mandle necháme vychladnúť a potom ich premiestnime do mixéra a teraz už len náš pomocník ukáže, čo vie.

Treba len vytrvať a prípadne pomôcť robotovi, ak sa mu nedarí na prvý raz všetko spojiť v homogénnu hmotu. Môže to trvať od 5 do 15 minút

Ono sa to podarí, len sledujte svojho pomocníka aby ste ho neprehriali. Radšej počkajte a po chvíli opakujte znovu.

Pridajte škoricu a vanilku, prípadne niečo čo maslo osladí. Môžete i nemusíte osladiť, to nechám na Vás. Ja som pridala 1lyžicu medu.

Premiestnite do uzatvárateľného pohára a skladujte v suchu. V tomto masle nie je žiadna voda, len orechy a chuťové prísady, preto je jeho trvanlivosť obmedzená hlavne tým, ako často z neho budete ujedať a ako rýchlo ho dokážete zjesť.

Určite je vhodné na palacinky, do pečenia, do jogurtu, ku granole, ale aj na vianočku natretu maslom …. Treba len skúšať. Mne tieto maslá chutia len tak na lyžičku. Orechy sú zdravé a takto ich ľahšie dostanete i do Vašich ratolestí.

TIP pre Vás – keď k tomuto maslu pridáte vodu a poriadne rozmixujete máte z neho mandľové mlieko 🙂 Pomer je len na Vás, treba vyskúšať aké husté či ako výrazné mlieko máte radi.

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov