Prečo píšem tento blog?

Poznáte to? Stojíte v obchode a zúfalo sa snažíte zistiť zloženie jednotlivých potravín, čítate písmo menšie, ako je Vaše oko ochotné rozoznať.  Ak sa Vám to podarí, v zložení  sú rôzne hieroglify, skratky, značky a prívlastky.  A môžete si byť istí, že aj to, čo sa na prvý pohľad javí ako v poriadku, tak sa tak iba javí a v poriadku nie je.

Obyčajná tyčinka, ktorú dávate deťom je plná cukru, farbív a chemikálií. Viem,  je veľmi zložité orientovať sa vo všetkých tých názvoch a skratkách a nejdem tu písať zoznam tých najnebezpečnejších éčiek – tých je na webe veľa a aj tak si nepamätám, ktoré sú tie najhoršie. Nemá pre mňa ani význam si ich vytlačiť a nosiť so sebou, lebo by sa určite stalo, že zoznam proste niekde aj tak zabudnem. Preto som sa rozhodla, že budem v čo najmenšej miere nakupovať  výrobky na ktorých musím čítať zloženie. Určite nebudem schopná vynechať úplne všetky, avšak akékoľvek aj malé obmedzenie konzumácie Ečiek alebo iných aditív na zlepšenie chuti, či trvanlivosti je prínosom k zdraviu.

Povedala som si: Ale čo budem teda nakupovať a čo nie? Presne toto som mala v hlave, keď som začala rozmýšľať o svojom zdraví a zdraví mojej rodiny. Píšem tu o potravinách, ktoré sú zabalené v obale a teda sa na nich dá prečítať zloženie. Čo ale so zeleninou a ovocím? Ako viem čím bola postriekaná, ako bola skladovaná? To, že prišla z ďaleka viem, to píšu na regáloch.  A tu prišiel zlom, keď som sa rozhodla, že spravím maximum pre to, aby som si bola schopná vypestovať čo najviac zeleniny a ovocia pre moju rodinu. To ale nie je všetko, lebo len vypestovať nestačí. Je treba ju vedieť spracovať, uskladniť a uchovať aj na zimu.

A preto som sa rozhodla napísať tento blog. Najprv som si myslela, že ho budem mať ako poznámkový blok, kde si budem písať všetko čo zistím, aby som sa k tomu mohla vrátiť kedykoľvek budem potrebovať. Ale verím, že pomôže aj Vám. Budem rada ak  budete u mňa hľadať informácie, alebo si budete chcieť pozrieť fotky, či návody týkajúce sa záhrady a spracovania ovocia či zeleniny.

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov