Pomóóóóóóc, všetky rastlinky padajú ako hnilé hrušky !!!

Kúpila som si výsevný substrát ( to je to, čo Vám predajú v záhradkárskom obchode v plastovom vreci ) proste hlina, ktorá je podľa nich najvhodnejšia na predpestovanie vlastných priesad. ( priesada – rastlinka ktorá vyrastie zo semienka v hline, ktorú potom presadíme vo vhodnom termíne na záhradu – von.)

Do kelímkov od jogurtov, naplnených týmto substrátom, vkladám zrnko po zrnku rajčiny, lebo rajčiny milujeme u nás doma všetci. Nehovoriac o tom, že len tie doma vypestované naozaj chutia ako rajčiny.  Po preštudovaní návodu na vrecku so semiačkami zisťujem, že ich nesmiem zatlačiť príliš hlboko do pôdy. Ako je to príliš hlboko? Koľko je to 3mm? a ako to mám asi zistiť? Uf, tak surfujem na webe. Podarilo sa, našla som všeobecné pravidlo: “ semienko do pôdy zapracujte tak, aby nebolo hlbšie ako jeho trojnásobná veľkosť“. Tak som spravila, teda aspoň od oka. V konečnom dôsledku to môžete spraviť aj tak, že na pripravený substrát poukladáte semienka a na ne nasypete malú vrstvu substrátu. Všetko jemne rukou pritlačím. Vezmem do ruky rozprašovač s odstátou vodou a postriekam povrch, aby bol vlhký. Tu platí menej je viac. Aby Vám príliš veľa vody semienko nevyplavilo na povrch.

Poďme ale k tomu najdôležitejšiemu.

Po týždni čakania, každodenného tak akurátneho rosenia substrátu a kontroly teploty v izbe, lebo predsa pri klíčení rastlinky potrebujú inú teplotu ako po vyklíčení, sa stala strašná vec. Všetky rastlinky mi akoby zvädli. Tak som ich poliala, lebo mali asi málo vody. A nič!!! Ba čo je horšie, ešte do toho aj hnili. Celá zničená z môjho pokusu, som sa snažila dopátrať čo sa im stalo. Heuréka – našla som. Moje milé rastlinky napadla choroba, ktorej sa hovorí : padanie klíčiacich rastlín. Spôsobuje ich niekoľko druhov húb. Ale čo teraz?

Tieto padnuté rastlinky už nezachránim, ale ako sa to stalo? Ako si teda vypestujem zdravé priesady, z ktorých mi na záhrade vyrastú ozajstné rajčiny? Problém je substrát. Huby, ktoré napadli moje rastlinky boli už v substráte z obchodu a aktivovali sa teplom a vlhkom, ktoré sme chceli dopriať semienkam. Taký malý bonus 🙂

Alchýmia či fyzikálny zákon?

Prišla na rad dezinfekcia substrátu. Áno dobre čítate. A keďže chémiu nepoužívam, tu je alternatíva: Substrát treba poriadne prehriať. Máte viac možností, ale keďže predpokladám že ste na tom podobne ako ja a nevlastníte parný dezinfekčný prístroj a chcete sa vyhnúť chémii, tak si pomôžeme rúrou alebo mikrovlnkou. Ja som zvolila mikrovlnku, nakoľko proces je rýchlejší a keď náhodou príde návšteva v procese tak nebude doma z rúry na pečenie rozvoniavať čerstvo upečená hlina.

Substrát som rozprašovačom pokropila vodou, postupne nasypala do hrubšieho plastového vrecka, ak nemáte hrubšie stačí aj mikroténové, tak aby sa mi objemovo zmestilo do mikrovlnky. Zapla som na najvyšší výkon na dobu  10min. Je dôležité aby bol substrát vlhký, lebo mikrovlnka funguje na princípe ohrievania vody v danej surovine, ktorú ohrieva. Ak by bola hlina suchá môže sa vznietiť. Aj z mikrovlnky bude cítiť vôňu hliny, ale po chvíli vyprchá. Potom opatrne vyberte vrecko z mikrovlnky – pozor na horúcu paru- a nechajte substrát úplne vychladnúť. Potom smelo do sadenia.

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov