Poznáte túto bylinku,ktorá má priam zázračné účinky na náš organizmus? Spomeniem pár z nich.
Kde sa vyskytuje?
Nájdete ho v listnaných, lužných lesoch vo veľkých množstvách. Medvedí cesnak vytvára krásne koberce rozvoniavajúce široko-ďaleko. Nezmýľte si ho s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Stačí pošúchať list cesnaku a odpoveď spoznáte okamžite.
Vyberte sa do prírody, práve teraz je sezóna medvedieho cesnaku a práve teraz je tou najvhodnejšou bylinkou na posilnenie imunity.
Máte ten zázrak doma v kuchyni a rozmýšľate čo s ním? Poďme na to. Ja som tento rok robila tinktúru, pesto, pastu, polievku či upiekla chlieb a využila jeho silu priamo na čerstvo upečenom chlebíku s maslom a soľou. Môžete ho však pridať kamkoľvek. Upečte si pagáče s medvedím cesnakom, uvarte talianske krémové rizoto s cesnakom alebo ho pridajte do praženice, či obyčajného zemiakového pyré a budete prekvapení.
Tinktúra
Vyberte si pohár, v ktorom chcete tinkúru nechať pôsobiť a celý ho naplňte nasekanými listami medvedieho cesnaku.
Potom nalejte k cesnaku lieh, alebo pálenku, ktorú doma máte. Môže to byť vodka, slivovica či čerešňovica ale i čokoľvek iné, čo má cca 40 percentný obsah alkoholu.
Takto zaliaty cesnak až po okraj fľaše zatvorte a nechajte 14 dní macerovať. Počas tohto obdobia sem tam poprevracajte fľašu, aby sa jej obsah premiešal a po skončení procesu sceďte a užívajte každý deň 1 čajovú lyžičku. Najlepšie večer, keď už sa nikam nechystáte autom 🙂 Vydržte takto minimálne mesiac, ale môžete aj tri. Záleží na tom, koľko to vydrží Váš partner ak v tom nepôjde s Vami. Aróma cesnaku nie je každému príjemná. Najlepšie ak budete tento zázrak užívať spoločne.
Cesnaková pasta
Na cesnakovú pastu potrebujete len medvedí cesnak, soľ a olivový olej. Ja si túto pastu robím, aby som ju potom po lyžičkách pridávala do jedál po ich dovarení. Dodá jedlu ten správny šmrnc a čo je hlavné máte dávku na podporu imunity zabezpečenú dlhšie ako je len to krátke obdobie jeho výskytu.
Do mixéra vložím listy medvedieho cesnaku a zalejem olivovým olejom tak aby sa mixéru podarilo listy nasekať. Väščinou je to na hrsť listov 1 polievková lyžica olivového oleja a pol čajovej lyžičky soli. Všetko spolu rozmixujte a vložte do pohára a šup do chladničky.
Cesnakové pesto
Ak ste milovníkom cestovín a nechce sa Vám pri ich príprave tráviť veľa času, tak toto je to pravé pre Vás. Do mixéru vložte 4 hrste medvedieho cesnaku, 2 polievkové lyžice orieškov ( ja používam kešu, ale môžu byť aj iné oriešky, ktoré máte radi), 2 – 3 polievkové lyžice olivového oleja a parmezán podľa chuti a obľuby. Ja na toto množstvo dávam 4 polievkové lyžice syra. Až po pridaní syra zmes ochutnajte a podľa chuti pridajte soľ, lebo i syr je slaný, tak aby ste to neprehnali. Ak sa Vám nepozdáva konzistencia, upravte ju olivovým olejom alebo naopak syrom či medvedím cesnakom.
Ja nikdy pesto na cestoviny nevarím, vždy si uvarím cestoviny, zlejem vodu a nakoniec pridám pesto a sušené rajčiny, tak to máme najradšej. Ak by ste chceli viac šťavnaté cestoviny, tak po pridaní pesta pridajte pár lyžíc vody, v ktorej sa cestoviny varili a vznikne Vám príjemná krémová omáčka.
Polievka s Medvedím cesnakom
Opražte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte zemiaky, soľ, rascu a chvíľu opekajte ( cca 3 minúty), potom zalejte vriacou vodou a nechajte zemiaky úplne uvariť. Následne rozmixujte a až nakoniec pridajte nasekaný cesnak a domixujte. Ja už potom polievku nevarím, aby v cesnaku zostalo čo najviac prospešných látok.
Chlebové krutóny si pripravíte na panvičke. Nakrájajte starší chlieb na kocky a bez tuku ich vložte na panvičku. Pridajte štipku soli a po pár minútach opekania i kvapku oleja. Ja používam rozprašovač naplnený olejom, tak nedáte príliš veľa oleja, ale len toľko, aby sa pekne chlebík opražil. Nakoniec pridám sušený majorán na arómu a už iba minutku nechám na panvici, aby majorán rozvoňal, ale nespálil sa. Toto sú pre nás tie najlepšie krutóny, aké Vašej polievke takpovediac spravia výborný upgrade 🙂
Do polievky môžete pridať šľahačkovú smotanu, ale nie je to potrebné. Ide skôr iba o preferenciu chuti. Ja som si tú moju dala bez šlahačky s lyžicou kyslej smotany.
Medvedí cesnak len tak.
Dajte ho všade, kam dávate pažítku, alebo sa Vám pýta ozdobiť tanier niečím zeleným.
Zamrazte ho
Ak máte stále veľa cesnaku a už neviete kam s ním, tak ho zamrazte v miske poumývaný, osušený a poukladaný jeden list na druhom. Tak ho môžete kedykoľvek vytiahnuť a použiť. Môžete ho i nasekať a tak zamraziť. Ja som ho dala do mrazničky, tak ako ho príroda stvorila, lebo som už mala s jeho uskladňovaním v iných formách dosť roboty 😀
Hlavne ho nesušte
Sušením medvedí cesnak stráca úplne všetky živiny a jediné čo vám v takejto forme ponúkne je vláknina a troška chuti. Ak chcete zachovať všetky jeho benefity tak ideálna je tinktúra, pesto, pasta či mrazenie. Preto som ja spomínala práve tieto varianty.