Sila byliniek a výrobky z nich

 Pestujete bylinky?

Ja áno, hlavne tie,ktoré nám najviac chutia a pomáhajú. Veľmi používaná je u nás medovka, bazalkamäta. Miesto si však našiel i univerzálny nechtík lekársky, ktorý mi i krášli záhony, šalvia,rozmarín, veľmi obľúbený majorán, pažítka či kučeravý petržlen, ktorý je plný vitamínu C. Tymián máme radi na pečenej rybe a ligurček v silnom nedeľnom vývare.

Bylinky sa pestujú či zbierajú vo voľnej prírode odpradávna a kým nebolo dnešnej medicíny, siahali po nich naši predkovia ako po liečivách na mnohé neduhy. I naše babičky poznajú mnohe liečivé účinky jednotlivých bylín. Síce vás bylinky nevyliečia, ale môžu byť podpornou liečbou napríklad pri kašli, problémoch s pokožkou či so žalúdkom a mnohými inými. Pri bylinkách platí to isté pravidlo ako pri zbieraní húb. To čo nepoznáš nezbieraj! Vo voľnej prírode totiž rastú i jedovaté druhy bylín. Ak už sa pre ne  vyberiete do prírody, zbierajte ich mimo znečistených miest, lebo bylinky pred sušením neumývame. Keď si ich takto priniesieme domov, musíme ich čím skôr spracovať aby sa nám nezaparili na jednej kope v košíku.

Najviac nám samozrejme chutia čerstvé bylinky, ale v zime je ich nedostatok a tak si bylinky sušíme i zamrazujeme na čaj, či do varenia. Dôležité je aby bylinky nesčerňali. Vtedy sú v nich uchované éterické oleje a cenné látky. Zbieram ich za slnečného počasia,nie po daždi. Vtedy je v nich koncentrácia éterických olejov najvyššia. Suším ich  v sušičke na programe určenom na bylinky. Je to vždy ten najjemnejší program sušenia. Tiež sa dajú sušiť zavesené hlavou dolu na tmavom ale vetranom mieste, alebo porozkladané na baliacom papieri na tmavšom a dobre vetranom mieste.

Po usušení je dôležité uchovávať ich v uzavretej nádobe – ja mám sklenný pohár. (vhodnejší by bol tmavší) Tiež je dobré uchovávať ich v papierovom vrecku alebo plátenej taške. Mne sa osvedčili všetky tri spôsoby, ale na manipuláciu a uskladnenie v špajzi, či na poličke v kuchyni je podľa mňa najvhodnejšie sklo. V neposlednom rade polička  krásnych pohárov plných voňavých bylín, vždy zaujme pohľady návštevy, či pohladí pri každodennom trávení času v kuchyni. Samozrejme popri varení sú po ruke.

Ak si vravíte toto nie je pre mňa, ja nie som vychádzkový typ, nerozoznám ani púpavu od nechtíka, tak si vypestujte doma v záhrade presne tie, ktoré budete potrebovať do varenia alebo do čaju. Mám známych ktorí pestujú len mätu, lebo milujú mojito 🙂 Pestovať bylinky nie je zložité a ja Vám postupne poradím ako na to.

Napísala som i podrobnejšie rôzne spôsoby spracovania bylín, ktoré nájdete v tomto článku TU>>>

 HERBÁR

Rozhodla som sa postupne spísať vlastnosti jednotlivých byliniek, ktoré pestujem a mám s nimi skúsenosti. Bylinky vedia byť veľkým pomocníkom, je však dôležité ich správne používať a neprehnať to s nimi. Ako prvú spomeniem jednu z mojich najobľúbenejších a tou je Nechtík lekársky.


Pre každú bylinku, ktorú vložím do herbára vytvorím kartu, kde budú všetky dôležité informácie a budete si ju môcť stiahnuť, vytlačiť a poskladať si tak vlastný herbár. Bude prehľadný a budú v ňom heslovite napísané účinky bylín a ich použitie.


Nechtík lekársky (Calendula officinalis)

je univerzálna bylinka – letnička, ktorá  pomôže s množstvom problémov. Používa sa vnútorne i zvonka. Nechtík má protizápalové, antimikotické, antibakteriálne, antiseptické, imunostimulačné protikŕčové a detoxikačné účinky. Používa sa do detskej kozmetiky i kozmetiky určenej pre citlivú pleť. Veľmi známa je nechtíková masť, ktorá pomôže pri kožných problémoch, akné, zápaloch či po opaľovaní, keď sme to prehnali na slnku.

Je z neho výborný čaj a je ho možné piť celoročne bez dlhých prestávok a bez vedľajších účinkov. Je vhodný na zápalové ochorenia tráviacich orgánov, posilnenie imunity. Utišuje bolesti ucha. Znižuje tlak, zlepšuje činnosť srdca a krvný obeh. Ukludňuje centrálnu nervovú sústavu. Pomáha pri liečbe kašľa. Je podpornou liečbou rakoviny žalúdka, kože, prsníka maternice či pečene.

Masť sa používa  na hojenie rôznych rán, zápalov,ekzémov, kŕčových žíl, akné, opuchov, plesní na nohách, pri kojení na trhlinky na bradavkách a dieťaťu nijako neškodí. Je veľmi dobrá na bolestivé zádery okolo nechtov a zjemní pokožku rúk, odstraňuje suché lakte a kolená.

PESTOVANIE

  • Opis: Bylinka s úzkymi listami, ktorá dosahuje výšku asi 70 – 80 cm. Jej kvety sú žltej alebo oranžovej farby a na noc sa zatvárajú.
  • Kvitne : od apríla do septembra.
  • Nároky: vyhovuje jej slnečné miesto a priestor,  nie je náročná na pôdu, ale pôda nesmie byť príliš premáčaná. Rozmnožuje sa semenami. Vysievame na jar ale i v lete.
  • Zber: pri slnečnom počasí, kedy sú éterické oleje každej bylinky  najvýraznejšie. Zbierame pekne rozvinuté kvietky. Ak rastlinku po odkvitnutí zrežeme na cca 15 cm, znova nám zakvitne. Sušíme v sušičke na najjemnejšom programe.

Príprava masti:

4 plné hrste kvetov nasekáme na jemno. Rozohrejeme 500g kokosového oleja alebo bravčovej masti. Ja som použila kokosový olej.

Kvety vložíme do masti a necháme prejsť varom.

Odstavíme a necháme minimálne 12 hodín odpočívať a lúhovať.

Potom znovu ohrejeme ale už nevaríme, precedíme cez sitko alebo gázu, poriadne vytlačíme tuk z kvetov a nalejeme do sklených pohárikov napr. od výživy.

Skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Takto uskladnená vydrží cca 3 mesiace.

Výsledok bude viac ako uspokojivý. Tá krásna oranžovožltá farba vám navodí presne tú atmosféru, ktorú v takéto chladné dni tak veľmi potrebujeme.


Použitie týchto receptov konzultujte prosím so svojím lekárom. Tvorca tohoto webu nezodpovedá za zdravotné problémy alebo ujmy na zdraví, pri nesprávnom výklade obsahu bez predošlej konzultácie s lekárom.

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov