Máte ich plnú záhradu, ale už Vás nebaví z nich robiť len sirup? Aj na sirupy som písala návody. Tu je recept na bazový sirup tu na tymiánovo -citrónový a tu na levanduľový sirup
Bylinky sa dajú sušiť, mraziť, pridávať do soli, oleja či cukru na zlepšenie chuti dochucovadla, alebo z nich viete vyrobiť pesto či bylinkové maslo.
Je jedným z mojich najobľúbenejších dochucovadiel práve v lete pri grilovačkách. Keď nechcete dymiť ako indián, ktorý dymom dáva znamenia jeho kmeňovým bratom, tak grilujte len s troškou oleja a na steak položte toto bylinkové maslo až po jeho upečení. Steak získa jemnú chuť a vôňu. Samozrejme maslo môžete použiť i na grilovanú zeleninu či zemiaky. Návod na výrobu bylinkového masla nájdete TU>>>
Toto dochucovadlo dá šmrc veľkému množstvu Vašich pokrmov a je to tiež spôsob uchovávania bylín. Soľ je konzervant a keď túto zmes necháte poriadne preschnúť, tak Vám vydrží navždy 🙂Recept na bylinkovú soľ nájdete TU>>>.
Viem, že internet je takýchto rôznych olejov plný, ale nie sú zrovna najlacnejšie. Samozrejme si v domácich podminkach nevieme vyrobiť éterický olej bez destilačného zariadenia, ale taký, ktorý nám postačí a bude prevoňaný bylinkou spolu zvládneme. Návod na tento olej práve pripravujem a určite ho čoskoro pridám. Aby ste oň neprišli, pozrite k nám do skupiny na Facebooku a neutečie Vám ani jeden článok.
Pečená bublanina prevoňaná levanduľovým cukrom to je naozaj špecialita. Tiež si robím vlastný vanilkový cukor – je to jednoduché – vanilkový lusk prekrojte, vyškriabte semienka a vložte ich spolu s luskom do cukru. Takto isto si vyrobíte i škoricový cukor. Návod na výrobu levanduľového či iných cukrov nájdete TU>>>
Máte doma sušičku ovocia a zeleniny? Tak môžete sušiť bylinky i tam, ale len na max 40 stupňov. Ak sušičku nemáte, ale máte šikovné ruky, vyrobte si sitá na sušenie podľa tohto návodu TU>>>
Bylinky zbierajte najlepšie na poludnie, aby množstvo éterických olejov bolo maximálne. Usušené bylinky je najlepšie skladovať v uzatvárateľných dózach, tak aby na ne nesvietilo slnko, lebo ich znehodnotí.
Mraziť bylinky je možné v sáčkoch, ale i ako ľadové kocky, alebo nasekané v téglikoch a pripravené na priame použitie do pokrmov. Je dôležité si bylinky správne označiť.