Tymiánovo – citrónový sirup

Už mám záhon plný mladého chutného tymiánu a preto som sa rozhodla, že tento rok okrem klasického bazového či levanduľového sirupu, ktoré robím pravideľne, pripravím i tymiánovo – citrónový, pretože vôňa tymiánu je mi veľmi príjemná. Ešte som síce takýto sirup nikdy nerobila ani nepila, ale bol to ako sa vraví klinček trafený priamo po hlavičke. Toto musíte skúsiť.

Tymián je bylinka, ktorá u nás patrí medzi obľúbené. Sušíme ju na čaj, čerstvý pridávame do bylinkového masla alebo do limonád spolu s mätou a čerstvou uhorkou či jahodami. Tento sirup si nás podmanil na prvý dúšok. Bude hitom našej tohtoročnej grilovacej sezóny. Už teraz sa teším na reakcie návštev, keď prezradím, že ide o tymián….

Tymián

Je to nízky krík veľmi podobný materinej dúške a jeho pôsobenie na náš organizmus je naozaj úžasné.

  • Zlepšuje trávenie,
  • predchádza nadúvaniu,
  • pomáha pri kašli a infekčných chorobách,
  • zvyšuje imunitu,
  • pôsobí proti zápalom v ústnej dutine,
  • pomáha uvoľňovať hlien a čistí pľúca,
  • hubí plesne, baktérie a parazity práve vďaka jeho prenikavej aróme,
  • je močopudný,
  • pri únave je vhodný i do kúpeľa.

Tehulkám sa tymián neodporúča rovnako, ako ľuďom chorým na kardiovaskulárne choroby.

Ak by set chceli vedieť viac o niektorých bylinkách, prečítajte si TU>>, alebo mrknite do mojich E-bookov zadarmo.

Na cca 5 litrov sirupu budete potrebovať

  • 3 litre prevarenej vody
  • 3kg cukru ( trstinového alebo bieleho – podľa preferencíí a peňaženky)
  • cca 200g čerstvého tymiánu
  • 9 citrónov

Postup

prevarte 3 litre vody a nechajte ich vychladnúť. Zatiaľ si nastrihajte tymián a nechajte z neho vyjsť chrobáčikov 🙂 môžete ho aj prepláchnuť. V tomto prípade nejde o peľ, ktorý by ste mohli zmyť, lebo robíme sirup z listov a nie z kvetov, tak ako pri baze.

Ošúpte citróny čo najviac i keď máte bio citróny. Šupka je horká a ja ju v sirupe cítim aj keď jej tam je len kúsok.

Nakrájajte citróny na kolieska a poukladajte na opláchnutý tymián.

Zalejte vychladnutou prevarenou vodou a nechajte stáť 24 hodín.

Po 24 hodinách sceďte cez gázu a dajte do hrnca.

po 24 hodinách

Tu vznikajú dve varianty pri rozhodovaní

  1. prevaríte tento výluh a bohužial stratíte veľkú časť prospešných látok, ale chuť vám zostane.
  2. zohrievate do teploty max 75 stupňov ( ja robím pri cca 70 stupňoch) kedy prichádza k tzv. pasterizácii, ale neprichádza k zničeniu prospešných látok. Chuť samozrejme zostáva tiež. Takto ohrievajte cca 5 minút.

Keď ste si vybrali jeden variant, tak prisypte cukor a nechajte ho rozpustiť. Ochutnajte sirup a v prípade potreby pridajte kyslé či sladké 🙂

TIP: Pozor na fľaše, do ktorých sirup lejete. Musia byť čisté, najlepšie vyvarené, vysterilizované a poriadne vysušené. Ja si chystám fľaše deň vopred, aby pekne vyschli a nehrozilo mi, že mi sirup splesnivie. V umývačke riadu mám i program na dezinfekciu. To isté platí pre viečka. Predsa len nám nestojí jedno viečko za skazený liter sirupu.

Keď máte cukor rozpustený, chuť je ideálna a teplota je okolo 70 stupňov, môžete začať nalievať sirup do fliaš. Potom ich prevráťte hore nohami a nechajte vychladnúť.

V oboch prípadoch sirup po otvorení skladujem v chladničke.

Pridávam foto na inšpiráciu. Veľmi sme si obľúbili uhorku v nápoji. Určite to vyskúšajte. S týmto sirupom je to ako sa v dnešnej dobe hovorí že TOP.

Vidíme sa na FACEBOOKU či INSTAGRAME. Teším sa na Vás a Vaše sirupy. Pridajte sa k nám do skupiny a majte k dispozícii každý návod, ktorý pribudne.

Mojou vášňou je pestovanie zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu a bez chemikálií. Preto ukazujem ľuďom, že pestovanie bez chémie je možné a vôbec nie je zložité. Tiež Vás rada prevediem spracovaním takto vypestovanej zeleniny a ovocia, aby ste ju využili na maximum. Ak chcete o mne vedieť viac, prečítajte si aké boli moje začiatky.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely tohto konkrétneho komentára. Zásady spracovania osobných údajov